środa, 26 kwietnia 2017

Domowy paprykarz z tuńczykiem

Ah ten paprykarz!
Wieki nie jadłam, chyba od kiedy wiem, że niektóre produkty w puszkach powinny zostać.. w puszkach :-)

Czasem najdzie mnie na rybę w sosie pomidorowym, dobrze doprawioną, więc w końcu walcząc z brakiem apetytu przygotowałam go sobie w domowym zaciszu.
Wyszedł pyszny! Myślę, że jeśli nie macie problemów z jedzeniem ryby w szkole/pracy, to na pewno będzie fajna alternatywa do Waszego lunchboxa.


Domowy paprykarz


Domowy paprykarz z tuńczykiem
przepis na 2 duże porcje, jedna porcja dostarcza średnio:
205 kalorii;  18g białka; 3,5g tłuszczu; 28g węglowodanów

  • 1 puszka tuńczyka w wodzie/sosie własnym (ok 130g ryby)
  • 35 g ryżu
  • 1 duża marchew (100g)
  • 1/2 średniej papryki (70g)
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki łagodnej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu





Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy dobrze na sitku, odstawiamy do ostygnięcia.

Paprykę i marchew bardzo drobniutko siekamy (ja użyłam rozdrabniacza do cebuli), ewentualnie ucieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę również siekamy.

Cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek, smażymy pół minuty, następnie dorzucamy przygotowane warzywa, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.

W między czasie odcedzamy tuńczyka, rozdrabniamy go dokładnie.
 Koncentrat łączymy w szklance z przyprawami i około 50 ml wody.

Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy rybę i mieszankę koncentratu, całość gotujemy aż zgęstnieje i odparuje, na końcu dodajemy ryż, mieszamy jeszcze kilka chwil, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Paprykarz powinien po ostygnięciu schłodzić się kilka godzin w lodówce.




Lubicie ten smak, czy to raczej Wasz horror młodości?:-)

10 komentarzy:

  1. Czy na te pyszności może pozwolić sobie cukrzyków 2?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Szkoda, że nie mogę jeść tuńczyka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spokojnie upiec nap. dorsza lub łososia i użyć w zamian!

      Usuń
  3. Naprawdę ciekawy przepis :) Pewnie bardzo smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No wygląda super, chyba dzisiaj się pobawię i zrobie takie coś.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis!.Napewno go wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis!.Napewno go wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, paprykarz wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.