czwartek, 1 czerwca 2017

Patelnie tytanowe, burgery, ciasto i konkurs!

To będzie chyba najdłuższy, najbardziej złożony i różnorodny wpis w mojej karierze ;-)
Aż nie chcę myśleć ile błędów interpunkcyjnych ktoś mądrzejszy ode mnie w nim zliczy.
Krótkie streszczenie tego, co będzie się działo:
- Recenzja moich nowych, nieśmiertelnych patelni tytanowych WOLL
- Przepis na proste, drobiowe burgery
- Przepis na razowe ciasto z truskawkami i rabarbarem
- Konkurs (dla fejsbukowiczów)

Czyste szaleństwo, do rzeczy więc, bo jeszcze się okaże, że platforma blogger ma jakiś limit słów.




Na tapetę bierzemy dwie patelnie, z użyciem każdej przygotowałam dla Was jeden przepis.
Zacznijmy mocno sezonowo - burgery!


Drobiowe burgery z kolendrą i suszonymi pomidorami
przepis na 3 nieduże burgery
  • 250 g piersi kurczaka
  • 3 duże, suszone pomidory
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanej kolendry
  • duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli




Mięso z kurczaka lub indyka mielimy - jeśli Pani w mięsnym nie chce tego dla Was zrobić, a nie posiadacie maszynki do mielenia mięsa - możecie tak jak ja skorzystać z siekacza do cebuli ;-)

Do mięsa dodajemy posiekane składniki - kolendrę, szczypiorek, suszone pomidory, a następnie doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, całość dokładnie mieszamy.




Dłonie zwilżamy wodą i formujemy 3 płaskie kotleciki, grillujemy 2-3 minuty z obu stron na patelni grillowej diamond.  Jeśli nie jadacie pieczywa, to idealnym dodatkiem będą pieczone bataty!

Patelnia grillowa Diamond - trochę faktów i moje odczucia.

Patelnię testuje już kilka tygodni, grillowa była na mojej liście "must have" już od dawna.
Najważniejszą cechą wszystkich patelni, których używam musi być powłoka i trwałość.
Często smażę bez tłuszczu, więc to dla mnie priorytet.
Co oferuje producent?

1) Nanokompozytowa powłoka w technologii "non-stick" pozwala przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw.
2) Naczynia DIAMOND LITE firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)!
3) Specjalna szlachetna powłoka - ceramika diamentowa - zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia.
4) 25-letnia gwarancja na równość dna, a także - wg standardów UE - 2 letnia gwarancja na powłoki i uchwyty. 
5) Każde naczynie posiada pokrywę firmy WOLL z hartowanego szkła.
6) Patelnie można bezpiecznie użytkować w piekarniku do temperatury 250'C
7) Produkty dostosowane są do wszystkich rodzajów kuchenek.




Po tych kilku tygodniach właściwie z niczym nie mogę się nie zgodzić.
Patelnia wydaje się być niezniszczalna, nie możliwa do przepalenia czy przypadkowego zarysowania. Dużym plusem jest popularna obecnie odpinana rączka, dzięki której zaoszczędzamy miejsce w szafkach (a patelnia jest dość spora).
Waga patelni mówi sama za siebie - grube dno, najlepsze materiały, pociecha na lata.
Ewidentnie można po kilku razach wyczuć, że patelnie warto dobrze rozgrzać, bo niesamowicie przewodzi (jest gorąca na dużo niższym poziomie indukcji - ekonomia) i trzyma temperaturę, nawet po wyłączeniu kuchenki można spokojnie pozostawić obiad "spóźnionej osobie" i jeszcze długo będzie czekał ciepły :-)
Powłoka spokojnie daje się dokładnie, bezboleśnie zmyć samą wodą, ale możecie również ze spokojem wrzucić ją do zmywarki! 




 Teraz będzie trochę o pieczeniu na patelni, w końcu nie ma to jak uniwersalny produkt... :-) 





Razowy placek z truskawkami i rabarbarem
  • 100 g rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 100 g maślanki
  • 60 g erytrolu, ksylitolu lub cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g oleju kokosowego
  • 15 g płatków migdałowych
  • szczypta soli




Umyte owoce kroimy w kostkę.

Żółtka ubijamy kilka minut, dodajemy cukier, dalej ubijamy do uzyskania jasnej, gęstej konsystencji.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Wysoką patelnię "Szafir" o średnicy 28 cm nacieramy odrobiną (ok 2-3 g) oleju kokosowego, piekarnik rozgrzewamy do 180'C.

Ubite żółtka mieszamy z ubitym białkiem, resztą oleju i maślanką, stopniowo dodajemy mąkę, wciąż delikatnie mieszając łyżką do uzyskania jednolitej masy, którą następnie przelewamy na patelnię i rozprowadzamy łyżką na grubość około 1,5-2 cm (początkowo nie zajmie całej powierzchni).

Ciasto posypujemy połową płatków migdałowych, następnie owocami (lekko dociskamy) i resztą płatków. Pieczemy w 180'C przez 30 minut.




Patelnia SZAFIR wysoka - moje odczucia.

Nic dziwnego, że ta patelnia to najpopularniejszy model marki WOLL.
To "naczynie" właściwie do wszystkiego!
Jej objętość i wysokość jest tak duża, że spokojnie:
1) Ugotujecie w niej warzywa, makaron, kaszę, mięso...
2) Zrobicie rodzinną porcję gulaszu/chili/leczo/każdego jednogarnkowca
3) Upieczecie ciasto
4) Użyjecie jako naczynia żaroodpornego
5) Usmażycie na nie bezbłędne placki bez tłuszczu

Jest genialna, smażę na niej placki codziennie i jej mycie ogranicza się do przetarcia wilgotną ściereczką, nawet ciasto jej nie pokonało, dla pewności delikatnie ją natłuściłam, ale było to zbędne.

Właściwie jedyną wadą, a zarazem zaletą obu patelni jest waga.
Przy załadowanej do pełna jakąś potrawą na prawdę ciężko jest ją utrzymać w jednej ręce, a drugą swobodnie nakładać.

-----

No i na koniec - KONKURS + KOD RABATOWY

Kod rabatowy to DIETETYCZNIE15  -15% na cały koszyk, ważny do 30.06.17


  1. Organizatorem konkursu jest autorka bloga Dietetyczne Fanaberie
  2. Fundatorem nagrody jest sklep www.patelnie-tytanowe.pl
  3. Czas trwania konkursu: 01.06.2017 – 7.06.2017
  4. Konkurs odbywa się na fanpage'u facebookowym bloga Dietetyczne Fanaberie. Zadanie konkursowe polega na zaproponowaniu 6 składników na pyszne szaszłyki z grilla oraz udostępnieniu posta konkursowego (publicznie). Wybiorę najsmaczniejsze połączenie!
  5. Nagrodą w konkursie jest patelnia Jusc Cook
  6. Zwycięzca zostanie wybrany dnia 8 czerwca.
  7. Autor jest zobowiązany do przesłania danych adresowych w wiadomości prywatnej facebook do 3 dni od daty ogłoszenia wyników.
  8. Nagroda główna zostanie dostarczona pod wskazany adres przez właściciela sklepu.


5 komentarzy:

  1. Najwyższy czas odświeżyć sobie ciasto z rabarbarem...dzięki za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te burgery zapowiadają się wyśmienicie. Musze przygotować dla moich dzieci, zdrowsza wersja fastfooda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie mozna zobaczyc wyniki konkursu?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.